Commons:Criteria voor directe verwijdering
Shortcuts: COM:CSD • COM:SPEEDY
Deze pagina wordt beschouwd als een officiële regel op Wikimedia Commons. Deze geniet wijdbverbreide steun onder gebruikers en wordt beschouwd als een standaard waaraan iedereen zich moet houden. Uitgezonderd kleine bewerkingen, dienen aanpassingen aan deze regel te worden voorgelegd op de overlegpagina. |
Deze pagina legt de regels rond directe verwijdering op Wikimedia Commons uit. Voor informatie over auteursrecht en licenties, zie Commons:Licentiëring.
Over de criteria voor directe verwijdering is algemene consensus onder de moderatoren zodat zonder voorafgaande discussie een pagina of bestand verwijderd kan worden. Dit betekent niet dat zij verplicht zijn dit te doen, indien er betere oplossingen zijn voor het oplossen van het probleem. Alleen in de onderstaande gevallen mag directe verwijdering worden toegepast.
De moderator moet dan voorzichtig zijn met het te snel verwijderen van iets, behalve in de meest duidelijke gevallen. Als een pagina na een discussie is ontkomen aan het snel verwijderen dan is het niet de bedoeling om dat zelf dan alsnog te doen, behalve als er nieuwe copyright schendingen zijn ontdekt. Kijk ook uit met het te snel verwijderen van een pagina omdat die incompleet zou zijn, kijk goed wanneer die pagina is gemaakt en of er regelmatig toevoegingen of bewerkingen aan worden gedaan. Een schrijver schrijft een paragraaf ook niet in sessie. Er is ook overeenstemming dat de makers en degene die veel bewerkingen op die pagina of aan het bestand doen eerst gewaarschuwd moeten worden als er aan een snelle verwijdering wordt gedacht. Als u iets tagt voor snelle verwijdering, licht dan de maker in.
Om een pagina te taggen voor snelle verwijdering, gebruik de {{speedydelete|<tekst met de reden voor het voorstel om het te verwijderen>}} of de afkorting {{SD|}}
Algemene redenen
- G1. Testpagina, per ongeluk maken of pagina met onzin of geen geldige inhoud
- De pagina bevat overbodige inhoud die eerder is gebruikt voor het testen, per ongeluk is gemaakt of inhoud bevat die niet zinvol is. Dit kan ook tekst bevatten die op overlegpagina's is geplaatst (die geen verdere geschiedenis heeft) die niet helpt of verwijst naar de gerelateerde pagina.
- G2. Ongebruikte en ongeloofwaardige, of gebroken redirect
- Pagina is een ongebruikte en ongeloofwaardige doorverwijzing, of een die afhankelijk is van verwijderde of niet-bestaande inhoud. Ongebruikte doorverwijzingen van overlegpagina's die zijn gemaakt als gevolg van een paginaverplaatsing en cross-namespace doorverwijzing kunnen ook onder dit criterium worden verwijderd.
- G3. Content die bedoeld is als vandalisme, bedreiging of aanval
- Inhoud die is geplaatst met de bedoeling vandalisme, of met de bedoeling een andere persoon of gebruiker te bedreigen, lastig te vallen of aan te vallen. Gebruikers die dergelijke handelingen plegen, zijn onderworpen aan het feit dat hun accounts tijdelijk of permanent geblokkeerd worden, afhankelijk van de ernst van de inhoud. Inhoud die wordt geplaatst met de bedoeling hoaxes te creëren / verspreiden, kan ook onder dit criterium worden verwijderd.
- G4. Reproductie van inhoud die eerder is verwijderd volgens consensus van de gemeenschap
- Pagina of bestand komt overeen met inhoud die eerder is verwijderd volgens de consensus van de gemeenschap. Herhaalde recreatie van dergelijke inhoud kan ertoe leiden dat het account van de gebruiker wordt geblokkeerd. De auteur of uploader kan de verwijderende administrator vragen om het bestand te herstellen, of een Verzoek indienen om een verwijdering ongedaan te maken.
- G5. Tijdelijke verwijdering voor het opschonen van de geschiedenis of het onderdrukken van revisies
- Inhoud die tijdelijk is verwijderd om specifieke revisies met vandalisme, bedreigingen/aanvallen of persoonlijke gegevens te verwijderen. Inhoud kan ook tijdelijk worden verwijderd om een samenvoeging of splitsing van geschiedenis uit te voeren.
- G6. Onomstreden onderhoud
- Inhoud die tijdelijk is verwijderd om plaats te maken voor een paginaverplaatsing of andere onomstreden onderhoudstaken die tijdelijke of permanente verwijdering vereisen.
- G7. Verzoek van de auteur of uploader om verwijdering
- De oorspronkelijke auteur of uploader verzoekt om verwijdering van recent gemaakte (<7 dagen) ongebruikte inhoud. Oudere inhoud kan worden gebruikt [1], daarvoor moet een verwijderingsverzoek worden ingediend.
- G8. Pagina afhankelijk van verwijderde of niet-bestaande inhoud
- De pagina of het bestand is afhankelijk van inhoud die is verwijderd of niet meer bestaat, zoals zwevende overlegpagina's zonder nuttige inhoud, subpagina's zonder bovenliggende pagina, enzovoort. Het criterium is alleen van toepassing op inhoud binnen Wikimedia en is niet van toepassing op externe inhoud (d.w.z. verwijderde bron).
- G9. Office actie
- Criterium gereserveerd voor office acties. De Wikimedia Foundation behoudt zich het recht voor om in uitzonderlijke omstandigheden inhoud tijdelijk of permanent te verwijderen. Geen beheerder mag inhoud verwijderen die dit criterium noemt, tenzij ze officieel deel uitmaken van de Wikimedia-staf. Verwijderingen van dit type mogen niet worden teruggedraaid zonder toestemming van de Foundation.
- G10. Bestanden en pagina's die als advertenties zijn gemaakt
- Dit omvat alleen inhoud die is geüpload om goederen en services te promoten wanneer deze duidelijk niet nuttig is voor educatieve doeleinden (zie Commons:Projectdoel). Bestanden die hedendaagse of historische advertenties illustreren, vallen niet onder dit criterium.
- G11. Flagrante schending van het auteursrecht
- Pagina bevat auteursrechtelijk beschermde tekst van webpagina's of documenten zonder toestemming.
Namespace-specifiek
(Galerij)
- GA1. Galerij zonder afbeeldingen of andere mediabestanden
- Mainspace pagina's (galerijen) die leeg zijn of geen nuttige inhoud bevatten, zoals pagina's die tekst bevatten maar geen afbeeldingen of andere media.
- GA2. Gebruiker probeert encyclopedische inhoud te maken
- Pagina bedoeld als een encyclopedisch artikel. Artikelen en biografieën behoren tot de Wikipedia-projecten, en zijn niet het doel van het project Commons.
Categorie
- C1. Onjuist benoemde categorie
- Categorieën met onjuiste namen kunnen snel worden verwijderd nadat hun inhoud is verplaatst naar een correct benoemde categorie. Als de oude categorienaam ook correct is, moet er een doorverwijzing gemaakt worden.
- Zie Een categorie hernoemen: Moet de oude categorie worden verwijderd?
- C2. Onbruikbare lege categorie
- Als een categorie leeg is en duidelijk onbruikbaar is, en het is onwaarschijnlijk dat het ooit zinvol wordt gebruikt, kan die snel worden verwijderd. Niet toepassen als de pagina gemarkeerd is met een uitleg van waarom deze moet worden bewaard of als de verwijdering controversieel kan zijn, de categorie onlangs zonder benodigde overeenstemming is leeggemaakt, enz. Overweeg de categorie door te verwijzen of te hernoemen in plaats van deze te verwijderen.
Commons
- COM1. Onjuist ingediend of routinematig geleegd verwijderingsverzoek of logboek
- Dit omvat Verwijderingsverzoeken (DR's) die beschadigd of onjuist zijn en niet kunnen worden opgelost, of redundante DR's voor pagina's die in aanmerking komen voor snelle verwijdering; dit vereist ofwel het formeel sluiten van de DR om zowel de DR te sluiten als de bot deze uit het logboek te laten verwijderen, of de DR-pagina te verwijderen en de dagelijkse logboekvermelding te verwijderen. Verwijderingslogboeken worden ook routinematig geleegd als discussies worden gesloten. Wanneer ze leeg zijn, kunnen ze onmiddellijk worden verwijderd. Dit is niet van toepassing is op DR-archieven, die zijn gescheiden van de werklogboeken.
Bestand
- F1. Duidelijke schending van het auteursrecht
- Inhoud is een duidelijke copyright schending, met bewijs dat er geen Commons-compatibele licenties zijn uitgegeven door de houder van het auteursrecht. Dit geldt niet wanneer er een redelijke mogelijkheid bestaat om te ontdekken dat het werk publiek domein na een verder onderzoek of een plausibel argument dat het onder de drempel van originaliteit ligt. Herhaaldelijk uploaden van niet-vrij materiaal kan ertoe leiden dat het account van de uploadende gebruiker tijdelijk of permanent geblokkeerd wordt.
- F2. Fair use inhoud
- Fair use inhoud. Dergelijke inhoud is niet toegestaan op Wikimedia Commons en wordt snel verwijderd.
- F3. Afgeleide werken van niet-vrije inhoud
- Afgeleide werken gebaseerd op niet-vrije inhoud (zoals schermafbeeldingen van niet-vrije inhoud). Dit geldt niet voor foto's die op een openbare plaats zijn gemaakt, hoewel de foto zelf onderworpen blijft aan de andere snelle criteria als het auteurschap in het geding is. Gezien de complexiteit van auteursrechtelijke regels zoals vrijheid van panorama en de minimis, is het het beste dat dergelijke kwesties worden opgelost in een formeel verwijderingsverzoek.
- F4. Afwijzing na licentiebeoordeling
- Licentiebeoordeling concludeerde dat de onlangs geüploade inhoud is gebaseerd op een niet-vrije licentie, waardoor commercieel gebruik en/of afgeleide werken niet zijn toegestaan. Bestanden getagd door VRT Reviewers als onvoldoende toestemming, of bestanden getagd met OTRS in behandeling voor meer dan 30 dagen, kunnen onder dit criterium ook snel worden verwijderd.
- F5. Ontbrekende essentiële informatie
- Van het bestand ontbreekt essentiële informatie, zoals een licentie, toestemming of bron. Dergelijke inhoud kan een periode van zeven dagen (sinds het taggen) krijgen voordat deze wordt verwijderd.
- F6. Witwassen van licenties
- Inhoud geüpload via licentie witwas technieken is een copyright schending. Gebruikers die met dergelijke technieken uploaden, kunnen merken dat hun account tijdelijk of permanent geblokkeerd wordt, dit gedrag keuren wij namelijk af.
- F7. Het bestand is leeg, beschadigd of heeft een niet-toegestaan bestandstype
- Lege bestandspagina's kunnen snel worden verwijderd, tenzij ze worden gebruikt als doorverwijzing. Hetzelfde geldt voor bestanden die beschadigd of ongeldig zijn wanneer ze in volledige resolutie worden bekeken, of die een niet toegestaan bestandstype hebben.
- F8. Exact of verkleind duplicaat
- Het bestand is een exact of verkleind duplicaat van een ouder bestaand bestand. De algemeen aanvaarde regel is om het nieuwere duplicaat te verwijderen, maar dat is niet altijd het geval, zoals bij het vergelijken tussen een gebruiker geüpload bestand, en een bot geüpload bestand. Voor zeer grote bestanden kan het echter om toegankelijkheidsredenen acceptabel zijn om een verkleind duplicaat te hebben.
- F9. Ingesloten gegevens
- Het bestand bevat extra ingesloten gegevens in de vorm van een met een wachtwoord beveiligd archief.
- F10. Persoonlijke foto's van niet-bijdragers
- Selfies van lage tot gemiddelde kwaliteit en andere persoonlijke afbeeldingen van of door gebruikers die geen constructieve wereldwijde bijdragen hebben.[2]
Sjabloon
Gebruiker
- U1. Door gebruiker gevraagde verwijdering uit eigen ruimte
- Gebruiker heeft om verwijdering van zijn eigen gebruikerspagina. Gebruikerspagina's die door de gebruiker leeg zijn gemaakt, kunnen ook onder dit criterium worden verwijderd.
- U2. Gebruikerspagina van een niet-bestaande gebruiker
- Gebruikersruimte van niet-bestaande gebruiker. Doorverwijzingen kunnen worden gemaakt (en beveiligd) voor die gebruikersnamen waarvan het account hernoemd is.
- U3. Oneigenlijk gebruik van gebruikerspagina's
- Ongepast gebruik van gebruikerspagina's. Deze omvatten gebruikerspagina's die puur reclame- of promotiemateriaal bevatten, of pagina's die zijn gemaakt met de bedoeling om te worden lastiggevallen of aangevallen. Degenen die wartaal of onherkenbare inhoud bevatten, kunnen ook onder dit criterium worden verwijderd.
Opmerkingen
- ↑ Oudere inhoud kan door externe websites worden gebruikt en zou dus niet worden weergegeven in Speciaal:GlobalUsage.
- ↑ Beleidsvoorstel: Commons:Village pump/Proposals/Archive/2018/07#Speedy deletions: Selfies
See also
- Verwijderingslogboek
- Kandidaten voor snelle verwijdering
- Commons:Verzoeken tot verwijdering
- Commons:Undeletion requests
- {{Prospective category}}, {{Systematic header}}, {{Unidentified header}} om toekomstige, systeem en onbekende categorieën voor verwijdering te beschermen.