Commons:OTRS

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Volunteer Response Team and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Volunteer Response Team and have to be approved by a translation administrator.


Shortcuts: VRT • VRTS • COM:VRT • COM:VRTS

De huidige backlog (oudste onbeantwoorde mail of ticket) in de wachtrij permissions-commons is 3 dagen.
VRT Prikbord
VRT Prikbord
Hoofd VRT-gerelateerde pagina's

Het Volunteer Response Team (VRT) (eerder bekend als OTRS Open-Source Ticket Request System) is een groep vrijwilligers die vanaf september 2004 per e-mail vragen, klachten en commentaar behandelen van het publiek over Wikimedia projecten. Het Volunteer Response Team Software (VRTS) is een hulpmiddel dat door de Wikimediaprojecten, waaronder Commons, wordt gebruikt om e-mailconversaties te beheren en te archiveren. Het belangrijkste gebruik met betrekking tot Commons is het controleren en archiveren van afbeeldingstoestemmingen. Voor de Nederlandstalige Wikipedia wordt het ook gebruikt voor reacties via de website www.wikiportret.nl

In sommige gevallen kan het nodig zijn een e-mail te sturen naar VRT om te bewijzen dat de auteursrechthebbende toestemming heeft gegeven om een bestand te publiceren onder een vrije licentie. Dergelijk bewijs moet naar permissions-commons@wikimedia.org (of een taalspecifiek adres) worden gestuurd. VRT wordt ook gebruikt om e-mailberichten over schendingen van het auteursrecht af te handelen.

E-mails die naar VRTS worden gestuurd, worden behandeld door een meertalig team van vertrouwde vrijwilligers. Elk onderwerp krijgt een uniek ticketnummer toegewezen om gerelateerde e-mails bij elkaar te houden en ervoor te zorgen dat de correspondentie op een later tijdstip kan worden teruggevonden en opnieuw kan worden bekeken. De correspondentie is niet zichtbaar voor het publiek.

De VRTS-interface
Een afbeelding waarvoor de toestemming is ontvangen via VRTS

Elk ticket zal beoordeeld worden door een vrijwilliger. Als er voldoende bewijs is dat correct toestemming is verleend zal de vrijwilliger het bestand markeren als beoordeeld. De vrijwilliger zal ook zorgen dat bestanden hersteld worden mochten deze verwijderd zijn omdat de toestemming niet in orde was, dus als u de procedure hier volgt is er geen noodzaak om terugplaatsing aan te vragen. Als er onvoldoende bewijs is kan de vrijwilliger de correspondent om meer informatie vragen. Vrijwilligers zullen handelen om eventuele auteursrechtenschending te (laten) verwijderen.

Het aantal actieve VRT-vrijwilligers is vrij klein in verhouding tot het aantal ontvangen e-mails. De huidige backlog voor tickets in het Engels is ongeveer 3 dagen. Ervaren Commons redacteuren worden aangemoedigd om zich aan te melden voor ons team en onze responstijden te verbeteren.

Informatie over de status van VRTS tickets kan worden ingewonnen via het VRT Noticeboard.

E-mails worden behandeld door vrijwilligers uit de gemeenschap. VRTS tickets in de wachtrij van de permissions-commons wachtrij zijn zichtbaar voor alle vrijwilligers die toegang hebben tot die wachtrij. De Wikimedia Foundation kan geen vertrouwelijke behandeling garanderen van gevoelige informatie die je in je bericht opneemt, hoewel alle vrijwilligers verplicht zijn deze vertrouwelijk te behandelen. Gebruikers moeten voorzichtig zijn met het onthullen van persoonlijk identificeerbare informatie van onderwerpen of makers, in het bijzonder namen, fysieke adressen en e-mails.

Wanneer is het niet nodig is om contact op te nemen

Als een van de volgende uitspraken van toepassing is op het bestand dat u wilt uploaden, hoeft u geen contact op te nemen met VRT:

Ik heb geen toestemming om het bestand te gebruiken en het is niet vrijgegeven onder een vrije licentie.

Commons kan alleen afbeeldingen accepteren die onder een vrije licentie of in het publieke domein zijn. Als het bestand niet in een van deze twee groepen valt, upload het dan niet.

Ik heb het bestand zelf gemaakt, het is nog niet eerder gepubliceerd en ik ben de enige eigenaar van het auteursrecht.

Volg de instructies op de Commons:Upload/nl pagina, tenzij de afbeelding of het bestand van uitstekende dan wel professionele kwaliteit is, of er een andere reden kan zijn waarom uw auteurschap wordt betwijfeld.

Het beeld werd voor het eerst gepubliceerd op mijn website, of op mijn eigen ruimte van een gedeelde website.

Dat is geweldig! Als het uw eigen website is, volg alstublieft Creative Commons' instructies om de vrije cultuur licentie van uw keuze over te nemen. Het zal dan reviewed worden wanneer bestanden worden geüpload door u of anderen. Gebruik de Internet Archive's "Save Page Now" functie om bewijs van uw licentieverklaring op te slaan.
Mijn/onze website gebruikt Wordpress
U kunt de hele website in enkele klikken onder een CC-BY-SA-licentie plaatsen.
Mijn/onze website staat op Blogspot
Volg de stappen om je theme te updaten.
Ik/wij publiceren op Flickr
Volg de Flickr publish stappen.
Ik/wij publiceren op YouTube
Gebruik CC-BY.
Ik/wij publiceren op sociale media (Facebook, Instagram, enz.)
Wijzig de post met uw foto om aan te geven dat het onder een vrije licentie wordt getoond. Als er op het platform geen bewerking van een post mogelijk is (bijv. Twitter), plaats dat een nieuw bericht waarnaar u naar de foto verwijst. Maak die post openbaar.

Ik vond het beeld op Flickr waar het gemarkeerd was als zijnde vrijgegeven onder een vrije licentie.

Commons heeft een procedure om die beelden te bekijken. Kijk eens naar Commons:Flickr files.

Wanneer neem ik wel contact op met VRT?

Als een van de volgende uitspraken van toepassing is op het bestand dat u wilt uploaden, moet u wel contact op te nemen: Ik heb toestemming gekregen van de oorspronkelijke auteur (niet ik) om het bestand te uploaden naar Commons.

Vraag de auteursrechthebbende om een toestemmingsverklaring te sturen naar bovenstaand adres. We eisen dat de eigenaars een duidelijke verklaring afleggen dat ze de afbeelding vrijgeven onder een vrije licentie; om verwarring of misverstanden te helpen voorkomen geven we de voorkeur aan een van de email templates die gebruikt worden. Toestemmingsverleningen moeten specifiek een vrije licentie verlenen en mogen niet alleen maar permissies geven voor Commons of Wikipedia. Als u de afbeelding al hebt geüpload naar Commons, volg dan de instructies op Template:Permission pending.
. Als de afbeelding is verwijderd, maak dan de verwijderde inhoud niet opnieuw aan, maar voeg in de correspondentie een link naar de verwijderde afbeelding of een link naar uw overlegpagina toe om het werk van de VRT-leden te helpen.

Ik ben de eigenaar van het auteursrecht, maar mijn bestand is eerder gepubliceerd zonder een vrije licentie op een medium dat ik niet kan wijzigen.

Stuur ons een duidelijke verklaring dat u uw werk wilt vrijgeven (met een link naar de oorspronkelijke locatie) onder een specifieke vrije licentie. Zie Commons:Email templates voor het gewenste formulier. Als alternatief kunt u een CC-licentie toevoegen en de tekst {{License review}} ergens op de bestandsbeschrijvingspagina op Commons plaatsen. We zullen uw verklaring op echtheid beoordelen en u laten weten of we deze als geldig kunnen accepteren.

Ik ben een werknemer van de auteursrechthebbende.

Stuur ons een duidelijke verklaring vanaf een e-mailadres waaruit blijkt dat u handelt voor de auteursrechthebbende, met de vermelding dat u door uw werkgever gemachtigd bent om het werk vrij te geven, onder een specifieke vrije licentie. Zie Commons:Email templates voor het gewenste formulier. Als alternatief kunt u een CC-licentie toevoegen naast het bestand op de website van de auteursrechthebbende. We zullen uw verklaring controleren op echtheid en zullen u laten weten of we deze als geldig kunnen accepteren.

Ik publiceer mijn werk regelmatig elders en wil het gedoe van het sturen van toestemmingsverklaringen voor elke upload die ik maak vermijden.

Stuur ons een duidelijke verklaring dat uw Commons account (of een ander Commons account) gemachtigd is om uw werken, of eender welk werk of eender welke set van werken, te licentiëren, bijvoorbeeld "Mijn beelden van evenement X, 2013-10-15". We zullen hier een aantekening van maken voor uw toekomstige uploads.

Ik ben de eigenaar van het auteursrecht en mijn werk wordt zonder mijn toestemming op Commons gehost.

Stuur een e-mail (naar commons-copyvio@wikimedia.org) met zoveel mogelijk informatie over het probleem, inclusief de URL van het bestand op Commons en de URL van het originele bestand. We zullen dan uw verzoek beoordelen. Als uit deze beoordeling blijkt dat het bestand niet met de juiste toestemming is geüpload zullen wij het voordragen voor verwijdering.

Als u NIET de rechthebbende bent

Als u niet de auteursrechthebbende bent en het werk niet in het publieke domein valt of niet direct beschikbaar is onder een passende Commonslicentie, dient u contact op te nemen met de auteursrechthebbende en toestemming te krijgen voor het uploaden van zijn of haar werk naar Commons. Volg deze stappen:

  • Voordat u het bestand naar Commons uploadt, neemt u contact op met de houder van het auteursrecht en vraagt u hem of haar om het werk vrij te geven onder een vrije licentie.
    De houder van het auteursrecht moet een van de licenties kiezen die zijn toegestaan op Commons; met name het beperken van het gebruik tot Wikipedia of Wikimedia-projecten is niet acceptabel. Zie Commons:Email templates voor een aanbevolen antwoord van de auteur.. Het is aan de rechthebbende om te beslissen of het werk onder een vrije licentie gebruikt mag worden.
  • Wanneer u een antwoord ontvangt, controleer dan of de door de auteursrechthebbende gekozen licentie geschikt voor Commons. Zo ja, upload de afbeelding naar Commons en plaats de tag {{subst:PP}} ("Permission Pending") op de bestandsbeschrijvingspagina in aanvulling op de door de auteursrechthebbende gekozen licentie.
  • Vraag de rechthebbende vervolgens om de e-mail met een heldere toestemmingsverklaring te sturen naar permissions-commons@wikimedia.org met daarin de volledige headers, eventuele reeds plaatsgevonden conversatie en een link naar de afbeelding op Commons en in de cc: uw mailadres. Zorg dat de rechthebbende informatie toevoegt over de herkomst (bron) van de afbeelding en de licentie.
  • Een VRT-lid zal de e-mail controleren en als de toestemming voldoet en authentiek is, dan zal {{Permission pending}} vervangen worden door {{PermissionTicket}}.

(Als u de auteursrechthebbende bent die de licentie voor een eerder gepubliceerd werk dat u al heeft geüpload naar Commons schriftelijk bevestigt, moet u natuurlijk zelf de toestemmingsverklaring sturen).

Toestemmingsverklaring voor alle aanvragen

Shortcut

Als u naar deze pagina bent verwezen omdat u de rechten op een bestand waarvan u de auteursrechten bezit wilt vrijgeven, overweeg dan om op de link hierboven te klikken in plaats van de volgende e-mail template in te vullen. De interactieve Release Generator is ontworpen om het proces van het vrijgeven van de rechten op een bestand efficiënt en eenvoudig te maken. Het gebruik van het volgende sjabloon, hoewel nog steeds perfect geldig en zeker nuttig als naslagwerk, wordt nu ontmoedigd en moet alleen worden gebruikt in uitzonderlijke omstandigheden. Dank u wel!

E-mail bericht sjabloon voor het vrijgeven van rechten op een bestand

We ontvangen een groot aantal e-mailberichten van auteursrechthouders die Wikipedia willen toestaan hun inhoud te hergebruiken (berichten zoals, "Ik sta Wikipedia toe mijn foto's te hergebruiken, etc.). Helaas zijn dergelijke verklaringen vanuit juridisch oogpunt onvoldoende: we hebben een meer specifieke toestemmingsverklaring nodig om uw toestemming te accepteren. Met het volgende sjabloon kunt u een dergelijke verklaring opstellen.

  • Voordat u ons een e-mailbericht stuurt, moet u ervoor zorgen dat u alle rode aanwijzingen uit het sjabloon hebt verwijderd.
  • Vervang de basis teksten (zoals naam) door uw eigen gegevens, en verwijder alle haakjes en voetnoten.

To: permissions-nl@wikimedia.org


Ik bevestig hierbij dat ik kies een: [ben naam] of [vertegenwoordig naam auteursrechtenhouder] Ik ben naam of, de maker en/of enige eigenaar van het exclusieve copyright van kies een: [het mediabestand][1] of [het werk dat in de media wordt afgebeeld][2] {of [zowel het afgebeelde werk als de media][3] zoals hier getoond: [exacte URL van het bestand dat op Wikimedia Commons is geüpload],[4] en in mijn hoedanigheid wettelijk bevoegd bent om het auteursrecht van dat werk vrij te geven.

Ik ga akkoord met het publiceren van bovengenoemde inhoud onder de volgende gratis licentie: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.[5]

Ik erken dat ik door dit te doen iedereen het recht geef om het werk te gebruiken, zelfs in een commercieel product of anderszins, en om het aan te passen aan hun behoeften, op voorwaarde dat ze zich houden aan de voorwaarden van de licentie en alle andere toepasselijke wetten.

Ik ben me ervan bewust dat deze overeenkomst niet beperkt is tot Wikipedia of aanverwante sites.

Ik ben me ervan bewust dat de houder van het auteursrecht altijd het eigendom van het auteursrecht behoudt, evenals het recht om te worden toegekend in overeenstemming met de gekozen licentie. Wijzigingen die anderen in het werk aanbrengen zullen niet worden geclaimd als zijnde aangebracht door de copyrighthouder.

Ik erken dat ik deze overeenkomst niet kan intrekken en dat de inhoud al dan niet permanent kan worden bewaard op een Wikimediaproject.

[naam van de afzender]
"...de autoriteit van de afzender {\an5}(indien van toepassing. Bv. "[Positie van de afzender (indien van toepassing. BV. "auteursrechthouder", "Directeur", "Aangewezen vertegenwoordiger van", etc.)]"
[Datum]

  1. Het woord "mediabestand" moeten worden gekozen voor gevallen waarin het "medium" ook het "werk" is, bijvoorbeeld een foto van een zonsondergang of een persoon, een originele digitale tekening, diagram of kaart, een geluidsopname van een vogel, de tekst van een webpagina, etc., maar niet een foto van het auteursrechtelijk beschermde schilderij van een andere persoon of een geluidsopname van een persoon die een fluit speelt of een reeks woorden uitspreekt, waarvoor zie hieronder.
  2. De woorden "werk dat in de media wordt afgebeeld" betekenen bijvoorbeeld het geval van een digitale foto (het medium) van een artistieke sculptuur (het werk) waarbij de beeldhouwer niet de foto heeft genomen maar is het individu dat hier de licentieverklaring aflegt.
  3. De woorden "zowel het afgebeelde werk als de media" betekenen die gevallen waarin de persoon die de verklaring aflegt de auteursrechthebbende is van het afgebeelde ding (bijv, het beeld, het olieverfschilderij, de bijzondere muzikale uitvoering, het voorlezen van een monoloog uit Hamlet) evenals de eigenaar van het medium waarin het wordt aangeboden (bijv. de foto ervan, het filmpje waarin het verschijnt, de Photoshop-tekening ervan, het geluidsfragment dat het bevat).
  4. U moet duidelijk de inhoud aangeven die u ons toestaat te gebruiken. Een verklaring zoals "Ik ben de maker van de afbeeldingen die op de XYZ-pagina worden gebruikt" is NIET voldoende. U moet de exacte URL-link(s) naar de inhoud opgeven of de inhoud bij het e-mailbericht voegen. Voor afbeeldingen hebben we liever dat u upload ze naar Wikimedia Commons, {{subst:OP}} ergens op de bestandsbeschrijvingspagina plaatst, en de URL(s) van de geüploade inhoud in uw e-mailbericht opgeeft.
  5. U mag een andere licentie kiezen uit onze lijst van vrije licenties als u dat wilt, maar u MOET een licentie vermelden; anders is deze verklaring ongeldig. Geef ook het meest recente versienummer van de licentie aan, indien van toepassing: CC BY-SA 4.0 of Creative Commons 0 - Public Domain Dedication 1.0 zijn aanvaardbaar specifiek, met alleen de vermelding Creative Commons license, Creative Commons Attribution-ShareAlike, of CC BY. (zonder het versienummer) is niet.
Stuur de verklaring naar ons e-mail response team ("OTRS") op permissions-nl@wikimedia.org, en tag de genoemde bestand(en) met {{subst:OP}}. Het e-mailbericht dat u verstuurt, moet afkomstig zijn van een e-mailadres dat we kunnen herkennen als op een of andere manier geassocieerd met de inhoud die wordt vrijgegeven. Als u bijvoorbeeld beelden vrijgeeft die op een website worden getoond, moet uw e-mailadres worden gekoppeld aan de website of worden vermeld op de contactpagina van de website; als u beelden vrijgeeft namens een organisatie, moet uw e-mailadres worden vermeld op een officieel adres van de organisatie; als u een werk vrijgeeft dat niet online beschikbaar is, kan u worden gevraagd om uw identiteit te bewijzen aan de OTRS-vrijwilliger die uw verklaring verwerkt; als u een werk vrijgeeft waarvoor u namens de auteursrechthebbende handelt, kan u worden gevraagd om een bewijs van deze toestemming te leveren, zoals een doorgestuurd e-mailbericht met volledige internetheaders van de auteursrechthebbende die u aanwijst als hun vertegenwoordiger in deze zaak.

Sjablonen voor bestands- of afbeeldingspagina's

  • Gebruikers die hun toestemming hebben gestuurd aan VRTS maar nog geen bevestiging hebben ontvangen, kunnen {{subst:PP}} gebruiken om anderen te vertellen dat het onderweg is.
  • VRTS-vrijwilligers kunnen {{subst:OR|id=number}} gebruiken als de toestemming is ontvangen maar verdere verduidelijking nodig is en {{PermissionTicket|id=number}} als de toestemming is geaccepteerd en gearchiveerd in het Wikimedia VRTS-systeem. Dit sjabloon moet alleen worden gebruikt door VRT-leden. Ongeautoriseerd gebruik zal leiden tot een AbuseFilter-logentry en er zal een waarschuwing worden getoond. VRT-leden worden aangemoedigd om de PermissionVRTS gadget te gebruiken.

Zie ook

Op Commons
Op andere projecten